• darkblurbg

КАГАМИ БИРАКИ

Автор Весела Кирова   

Кагами Бираки – посрещане на Новата година в Хомбу Доджо

Всяка година в началото на януари в Хомбу Доджо се провежда традиционната церемония Кагами Бираки. Тя е свързана със стара японска традиция на разчупване на оризови сладки (кагами мочи) и обикновено се провежда на 11 януари или около тази дата. Това е първият важен празник в годината след самата новогодишна нощ.
enbu
kagami-birakiРитуалът Кагами Бираки има дълбока символика, идващ а от японската митология. Наименованието му се превежда буквално като „счупване на огледалото”, тъй като оризовите сладки, които се използват, символизират кръгло огледало („кагами”). Огледалото е един от трите символа на императорската власт в Япония, които изобразяват трите добродетели – мъдростта, породена от размишление (огледало), доблестта, породена от действието (меч) и великодушието, породено от хармонията на ума, тялото и духа (скъпоценност).


fondant-kagami-mochis1Разчупването на оризовите сладки, които символизират огледало, е израз на вглеждането в себе си, на предефинирането на целите, на самоусъвършенстването и новото начало, което носи Новата година. Като счупваме огледалото, ние чупим и отражението на нашата истинска природа, на истинската ни същност. Надеждата е, че с всяка следваща година отражението ще се приближава все повече до оригинала.
 

Част от ритуала Кагами Бираки включва приготвянето на оризовите сладки и счукването на сварения ориз (мочи цки), за да се получи тестото, от което се правят сладките. Удрянето по ориза също носи символичен смисъл и изобразява труда, който е необходимо да положим над себе си – над нашите тяло, ум и дух. По време на празника готовите сладки се разчупват с ръце или чук и се изяждат. В никакъв случай не се режат, защото разрязването символизира разкъсване на връзките.
 

imageДнес отбелязването на Кагами Бираки е възприето в много традиционни школи по бойни изкуства (доджо). Тази традиция в ново време е въведена от Джигоро Кано, основателя на джудо, който през 1884 г. за пръв път провежда Кагами Бираки в Кодокан, главното доджо на неговата организация. Оттогава и други бойни изкуства като айкидо, карате, джуджуцу възприемат церемонията, която поставя началото на новата година.
 

За учениците Кагами Бираки символизира обновяването на духа и на решимостта им да се посветят на тренировките. Обикновено тогава се провежда първата за годината тренировка (хацу гейко), когато всички се събират заедно, за да чуят наставленията на своя сенсей. В този момент е прието той да сподели с тях какво чувства и да разкрие истинската си същност, а учениците би трябвало да използват този повод, за да се замислят за себе си и за извършеното от тях през изминалата година.
 

awardВсяко доджо или организация следват собствена традиция при отбелязването на Кагами Бираки. Някои комбинират тренировката с провеждане на демонстрация, а също така и с церемония по връчване на дипломите на повишените в степен ученици. Често се награждават и учениците с изключителни заслуги към доджото.
 

На празника в Хомбу доджо през 2011 година  са присъствали около 1000 участници. Церемонията бе открита с приветствие от Моритеру Уешиба Дошу. След официалните поздравления от специалните гости е имало празнична демонстрация на Дошу, след което е проведена церемонията по удостояване с дан степени. Празникът завършва със социална сбирка и общо приготвяне на мочи от шиханите, шидоините, учидешитата и доброволци.
 

DoshspeechПредлагаме ви текста на приветствието на Дошу за новата година:
 

АКЕМАШТЕ ОМОДЕТО ГОДЗАЙМАС.
(Честита Нова Година!)

Щастлив съм, че такъв голям брой хора успяха да присъстват на Кагами Бираки тази година.

 


През миналата година имах възможност да посетя много доджота в Япония и другите страни. Беше окуражаващо да видя, че айкидо се е вкоренило и е добре разбрано от много хора. Това е така, защото Кишомару Дошу положи основите за разпространението и популяризирането на онова айкидо, което Кайсо* създаде. Важно е при ежедневната си практика да пазим в съзнанието си идеалите и духа на айкидо, както са ни оставени от Кайсо. Наша отговорност е да предадем това истинско айкидо на идните поколения. Надявам се, че и през тази година ще запазим това отношение.

 

* Основателя – Морихей Уешиба