• darkblurbg

В памет на Тойода Сенсей

Автор Красимир Цветанов

На 4 юли  се навърши още една година от загубата на Тойода сенсей! Да си спомним за него!

toyoda


Написано от Гаку Хомма, публикувано със съкращения, оригиналният превод e публикуван в daobg.com и е дело на poison_ivy
Една основополагаща фигура от историята на Айкидо ни напусна за да отиде на небето. Неговият макар и кратък живот не мина незабелязано. Фумио Тойода Сенсей е основателят на Американската Айкидо Асоциация.

Познавах лично сенсей Фумио Тойода от младежките си години и много го уважавах за предизвикателствата, които си поставяше и за неговите постижения. Това е причината, поради която искам да споделя с вас като какъв човек го познавах и препятствията, които той преодоля през живота си.

За пръв път срещнах Тойода сенсей когато бях почти на седемнадесет. По това време той беше учидеши в Ичику Кай Мисоги доджо. Ичику Кай Мисоги доджо беше и мястото, където правеше своите мисоги тренировки Коичи Тохей сенсей, който по-късно стана основател на Ки Айкидо. На първия етаж на доджото се провеждаха тренировките по Шинто мисоги. На вторият етаж беше залата за Зен тренировки. Много години по-късно, собственото доджо на Тойода сенсей Теншин Кан в Чикаго, Илинойс щеше да има Зен доджо на втория си етаж, като доджото от неговата младост. Начинът на трениране от Ичику Кай Мисоги доджо е включен в Ки Айкидо преподавано от Коичи Тохей сенсей по-късно.  

young toyoda„Мисоги шугьо” от това време се състои от три последователни дена на мощно пеене седейки в сейза (позиция, при която седите на колене), подтиквани от плесниците и виковете на напредналите ученици. Позволяват се само кратки почивки, което прави тези тренировки изключително трудни. Тези тренировки се провеждаха веднъж месечно. Когато учидешитата не практикуваха мисоги те се включваха в Зен тренировките. Тренировките бяха трудни и стриктни, но като правило, прозорците и вратите винаги бяха отворени и незаключени. Ако някое учидеши желаеше да прекрати своята тренировка и да избяга, вратата винаги беше отворена. По някакъв начин това изкушение правеше тренировката дори по-трудна - ако вратите бяха заключени щеше да бъде по-лесно да се оставиш на мисълта, че няма как да измъкнеш.

И двамата, Тойода сенсей и Коичи Тохей сенсей, са родени в префектура Точиги в един и същ град в Япония. Израствайки в един и същи роден град Тойода сенсей практикувал Айкидо под ръководството на Коичи Тохей сенсей. След като напуснал Ичику кай доджо, Тойода сенсей се записал в колеж. В колежа Тойода скоро станал лидер на университетския Айкидо клуб. Не минало много време и Фумио Тойода станал президент на Айкидо Федерацията на Японските Университети. Той бил високо уважаван от равните нему и често бил забелязван заобиколен от студенти в черни униформи (Гакусей фук). Според някои разкази младият Тойода сенсей се осмелил да посети търговската част Шинджуку в Токио, за да присъства на церемония (тържество), придружен от над сто студенти в черно! Като във филм -  толкова впечатляващ бил той, та дори босовете на Якудза (японската мафия) му правели място. Следвайки естественото развитие, след дипломирането си от университета, Тойода сенсей станал учидеши в Хомбу доджо при втория Дошу Кишомару Уешиба. Той наел жилищни помещения на първия етаж в Хомбу доджо в помещенията на пазачите. Тойода сенсей бил смятан за номер едно в списъка на бъдещите Айкикай шихани (инструктори). През това време той бил използван много често като основно уке от Дошу Кишомару. Той бил модел за поведение за равните нему и бъдещето му изглеждало гарантирано.

През 1974 обаче неговият живот се променил завинаги.

Със смъртта на основателят на Айкидо Морихей Уешиба през 1969, „замирисало на дим”. През 1974 избухнали пламъците. Тойода Сенсей бил въвлечен в борбата за власт на тези с по-висока степен и позиция от неговата, което щяло да окаже влияние на целия му живот по-нататък.

Преди да настъпи това време, Коичи Тохей Сенсей бил главен инструктор на Айкикай (шихан бучо). През 1974 Коичи Тохей Сенсей напуснал Айкикай за да създаде своя собствена организация. Пред Тойода Сенсей се породила дилемата: от една страна той изпитвал лоялност към първият си инструктор - Коичи Тохей сенсей. От друга страна той изпитвал лоялност към организацията на Основателя - Айкикай, в която го очаквало обещаващо бъдеще. След дълго обмисляне Тойода Сенсей избрал да последва Коичи Тохей сенсей и се преместил в Чикаго, за да започне нова глава в своя живот.
toyoda_sofia_tatami
Разделението в Айкикай по това време дало отражение на вътрешните връзки в Айкидо общността в Америка. Като пионери инструктори, Йошимицу Ямада Сенсей, Мицунари Канаи Сенсей, Шуджи Маруяма Сенсей и Акира Тохей Сенсей били здраво свързана общност. С изключение на Канай Сенсей, всички те от самото начало били ученици на Коичи Тохей Сенсей. В общество по бойни изкуства с много строги правила, атмосфера на лоялност, йерархия и съдружие, тези инструктори били изправени пред вземането на същото много трудно решение.


         В София - уке Кр. Цветанов


Ямада Сенсей, Канаи Сенсей и Акира Тохей Сенсей избират да останат с организацията на Основателя Уешиба - Айкикай. Шуджи Маруяма Сенсей, който бил роден в град близо до родния град на Тойода сенсей избрал Коичи Тохей сенсей, който бил същевременно и негов пръв учител. Шуджи Маруяма Сенсей във Филаделфия, заедно с Тойода Сенсей в Чикаго, и Шиохира Сенсей в Сан Франциско започнали нова организация под ръководството на Коичи Тохей Сенсей наречена „Ки-Но-Кен Кю Кай”.

Това било време на нестабилност и объркване в САЩ и последвали много полемики. Било трудно време както за инструкторите, които останали с Айкикай, така и за тези, които заминали. Обвиненията били често срещани и скритите борби засягащи присъединяването на сателитните доджо били всекидневие. Разцеплението сега станало болезнена част от историята на Айкидо в САЩ, което по някакъв начин се е запазило и до днес. Тойода Сенсей, със своя опит и умения при организирането на доджо в колежите се заел със задачата да привлича доджо из целите Щати, които да изградят новата им организация: Ки Айкидо.

Тойода Сенсей с неговия дързък и креативен стил на управление поставил основите на Американската Ки но Кен Кю Кай Организация (Ки Айкидо) която виждаме днес в САЩ. Между впрочем, името “Ки Айкидо” било измислено от Шуджи Маруяма Сенсей от Филаделфия. Преди да бъде създадено това име, организацията на Коичи Тохей Сенсей се наричала Шин Шин Тоицу Айкидо.

Тойода Сенсей отворил като клон свое собствено Ки Айкидо доджо, Теншин Кан, в Чикаго. Чикаго бил също така и домът на Акира Тохей Сенсей и на неговото, числящо се към Айкикай, доджо. И двамата имали големи резерви относно лоялността на другия и пропастта между тях никога нямало да се заличи.

През 1976 докато Тойода Сенсей бил все още сериозно свързан с Ки Айкидо, аз се срещнах с него в Чикаго. Заварих го да боядисва голям празен гараж. Той ми показа неговите планове за превръщането на това пространство в бъдещо доджо със стаи за учидеши и т.н. Тази вечер той ме покани да посетим апартамента на един приятел, който временно деляха, спейки на пода. Озадачи ме, че той дори няма легло, което да нарече свое. Вечерята се състоеше от евтини полуфабрикати от юфка, която си поделихме докато говорехме през нощта. Тази нощ аз за пръв път научих, че той е болен. Той спомена, че няма пари и оцелява само с ориз, залят понякога със солена саламура (марина, мариновани водорасли или солени сепии). Дошъл ден, когато повече не можел да понася вкуса на солта и това го обезпокоило. Казали му, че се нуждае от сериозни медицински грижи, но той нямал нито пари нито време за това. Всъщност той каза, че каквито и пари да намерел отивали за неговото доджо и Айкидо. Той ми довери това докато се взирахме в тавана от пода на апартамента на неговия приятел, където спахме и двамата същата нощ.

През 1980 животът на Тойода Сенсей отново претърпял коренна промяна. След като прекарал години посвещавайки духа си, енергията си и времето си на учителя, който бил избрал да следва, отново било време за трудна раздяла. Тойода Сенсей и Маруяма Сенсей изпратили прощално писмо на Коичи Тохей Сенсей. Знам от първа ръка защо са напуснали, но от уважение към починалите ще кажа само следното: Тойода Сенсей беше войник от предната линия, която напусна Айкикай и бъдещето си там, за да дойде в нова страна от чувство на дълг към учителя, когото най-много уважаваше. Храната му била малко, нямал удобно място за спане и работел непрекъснато. Тези усилия не били признати или разбрани от тези, които той последвал.

Маруяма Сенсей си тръгнал, за да направи своя собствена организация, Кокикай Айкидо. Тойода Сенсей напуснал и основал Американската Айкидо Асоциацията. Усилията му от миналото, всички несгоди и изпитания започнали вече да вземат своята дан от здравето му.

В инструкторските видеофилми показващи Тойода Сенсей, той изглежда жизнен и здрав, но понякога се вижда превръзката на ръката му, на мястото където са правени преливания. Станало ясно, че животът му е застрашен и след дълго боледуване, брат му, с който беше много близък, му дал един от бъбреците си. След тази операция, Тойода Сенсей ме посети в Денвър. Той ми довери, че докато е бил в болницата е имал духовно откровение. Преди операцията всичко, което можел да изпитва била невероятна благодарност към брат си, че му е дал този шанс. След това, все още замаян от операцията, бил необходим екип от сестри и помощен персонал, за да го задържат на легло и да не търси къде лежи брат му. Когато изцяло се събудил от операцията той чувствал, че ако му е даден втори шанс в живота, той не може да пропусне или хвърли на вятъра и минута от него.

След операцията неговите действия станаха неговото свидетелство за новооткритото посвещаване на живота му, неговото новооткрито просветление. Той продължил да изгражда своята организация Американската Айкидо Асоциация със страст и целенасочена мисия и цел. Някои от тези, които не знаели за неговите здравословни проблеми и история, вероятно са го смятали за натрапчив или прекалено агресивен. Някои публикации спадат към тази категория. Няколко пъти той дори се обърна към мен да се присъединя към неговата организация, но аз бях виждал прекалено много политика в моя живот и исках да остана независим. Като жест на вежливост аз му позволих да присъедини няколко от моите доджо-клонове, които бяха по-близо до неговата главна квартира в Чикаго.

Посредством своите усилия и настойчивост, Тойода Сенсей превърна Американската Айкидо Асоциация в международна организация. Като един велик художник, който иска да нарисува една велика картина преди времето му да изтече, смятам, че той чувстваше, че колкото и време да му е останало той искаше да го посвети на Айкидо и неговата Американска Айкидо Асоциация.

Организирайки главната си квартира в Чикаго, Тойода Сенсей бил изложен на конкуренцията на организациите на Коичи Тохей Сенсей, Акира Тохей Сенсей, и по-рано, Мицугу Саотоме Сенсей (бивш Айкикай шихан станал по-късно основател на Айкидо Училищата на Уешиба). Спомням си, че по-рано в Хомбу доджо Тойода Сенсей и Саотоме Сенсей имаха много сериозни различия, които в някои случаи довеждаха до юмручен бой. Един от случаите, който си спомням, е когато двамата бяха замесени във физическо “разногласие” в навечерието на събуждането на Основателя. Но това е друга история, за друг път. Бидейки най-младия от японските инструктори в тази група в Чикаго, Тойода Сенсей се борел с бремето на лоялността, която изпитвал към равните нему, неговия семпай (Айкидо ученик, по-висок по степен в същото доджо) и към Сенсея, под чието ръководство тренирал. Преди него бил Акира Тохей Сенсей, след него бил Мицугу Саотоме Сенсей. Въпреки този огромен товар, Тойода Сенсей все пак успял да изгради своя собствена международна организация.

Мисля, че последното нещо, за което си е мислел Тойода Сенсей, когато за пръв път дошъл в Щатите, е било изграждането на собствена организация. Той пристигнал като невинен млад практикуващ бойни изкуства, който работел неуморно и лоялно за това, в което вярвал. Ставайки жертва на водачи, които не оценили неговите усилия, той бил принуден да прекъсне връзките, за да оцелее. Мога напълно да разбера неговото чувство, че не може да се върне, чувството, че трябва да продължи напред сам. Спомням си го да ми казва по-късно, че един ден ще построи голяма организация и ще се върне в Хомбу (щабквартирата на Айкикай). Въпреки, че формално организацията му беше приета обратно в Айкикай, когато Тойода Сенсей посети погребалната служба за покойния Дошу Кишумару Уешиба и встъпването в длъжност на сегашния Дошу Моритеру Уешиба, той трябвало да стои в сянка поради предишното му напускане на Хомбу Доджо преди много години. Такава е природата на японското общество.

Последното съобщение, което получих от него беше миналата есен. Бе ми предадено по един от моите ученици, който беше посетил неговия район. Той казал „Предай му поздрави, моля те, не съм го виждал от дълго време”.

В Америка Тойода Сенсей бе един от малкото японски Айкидо инструктори, които са минали през толкова обширни Айкидо тренировки и упражнения в Япония. Той остави голям отпечатък в историята на Айкидо в Съединените Щати. Ще ми се да бях имал възможност да слушам повече за неговото мнение за живота и Айкидо. Спомените ми за него за от нашата младост заедно в Хомбу доджо. Спомням си дните когато тренирахме, когато пиехме заедно, когато разговаряхме дълго през нощта в неговия малък апартамент над зеленчуковия магазин. Спомням си боричкането с него пред Хомбу доджо, което ни навлече големи неприятности с Дошу Кишумару.

Той живееше на ръба между живота и смъртта. Той тръгна и избра живота. Неговата мечта сега се разпространява по света чрез Американската Айкидо Асоциация. Неговият силен дух не може да се сравни с тези, които само говорят за мечти. Той спечели, той постигна своята цел и тогава можеше да си отиде. Той даде урок на тези, които тренираме Айкидо, като даде пример, как никога да не се предаваме. Никога не се предавай е по-силно от кой печели и кой губи. Историята на неговия живот е потвърждение на това. Въпреки, че тялото му вече го няма, неговото послание и неговият силен дух ще продължават да живеят в сърцата ни.

Последното нещо, което искам да кажа е към неговите ученици:

Запазете мечтата и философията, които той остави на всички вас. Помагайте си един на друг. Сега, когато него го няма, останете на собствената си пътека. Не се разпръсквайте в различни посоки от другите; имахте много добър инструктор.

На Фумийо Тойода Сенсей. Сайонара

Айкидо Нипон Кан

Канчо Гаку Хомма